După ce am petrecut câteva ore bune am reușit să fac upgrade de la versiunea 14.04 la versiunea 18.04 de Ubuntu pe mașina ce găzduiește acest domeniu urmând instrucțiunile de aici [1].

Site-ul este găzduit pe o mașină virtuală în DigitalOcean care btw, oferă un credit de $100 pentru 60 de zile urmând invitația de aici. De asemenea prin programul de la GitHub poți obține $50 folosind emailul de la facultate. A fost nevoie să încarc o poză cu legitimația de student și după câteva zile am primit confirmare.

Actualizarea am realizat-o succesiv de la versiunea 14.04 la versiunea 16.04 și apoi de la versiunea 16.04 la versiunea 18.04.

O problemă pe care am întâmpinat-o a fost că la primul upgrade sistemul de fișiere a intrat în modul read-only. Șoc și gorază. Serviciile nu mai porneau și nici comenzile de actualizare la versiunea urmatoare nu le puteam executa.

După multe căutări am găsit o pistă aici [2]. Discul nu mai era montat corect așa că fost nevoie să intru în modul recovery, să obțin noul UUID folosind comanda blkid și să execut comanda mount -rw -o remount UUID=NEW_UUID /

De asemenea a fost necesar editarea acelui ID în fișierul /etc/fstab

Efortul a meritat din plin pentru că diferența de performanță este sesizabilă. Acum sistemul operează cu versiunea 7.2 de php și versiunea 5.7.25 de mysql

  1. https://www.zdnet.com/article/how-to-upgrade-to-ubuntu-linux-18-04/
  2. https://askubuntu.com/questions/647527/file-system-has-become-read-only-after-updating-to-15-04/661426

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *